Nu är Joomla 3.7 här.

Den här nya versionen innehåller över 700 förbättringar inklusive många funktioner som gör administrationen av Joomla webbplatser enklare och mer funktionell, liksom flera säkerhetsuppdateringar.

En av de största nya funktionerna i den här utgåvan är möjligheten för administratörer att lägga till anpassade fält till artiklar, användare och kontakter. Med 15 olika fälttyper kan man nu enkelt strukturera mer komplexa innehållsinmatningssystem.

För dem som behöver skapa flerspråkiga webbplatser, har processen att översätta innehåll blivit väsentligt lättare. Komponentet Flerspråkiga föreningar gör att man enkelt kan översätta innehåll från ett enda, enhetligt gränssnitt.

Den som skapar nya innehållsartiklar som kräver ett nytt menyalternativ kan nu spara tid med de nya förbättrade arbetsflödesfunktionerna. Man kan nu skapa en kategori, artikel och menyalternativ i ett steg från menyfunktionen.

En annan tillagd menyrelaterad fördel, för de platser där flera personer har tillgång till webbplatsens Backend/Admin-sida, är möjligheten att enkelt hantera administratörsmenyn med den nya Backend Menu Manager. Nu kan man skapa anpassade menyer för Backend precis som man kan för Frontend.

Denna release ger också ett antal nya och förbättrade funktioner specifikt för utvecklare. Joomla! 3.7 ger förbättringar inom uppdateringssystemet, cachesystem och paket/förlängningshantering, liksom en mängd andra uförbättringar.

Joomla! 3.7 är den åttonde och senaste versionen i 3.x-serien.

Läs mer här: https://www.joomla.org/3/

 

76391b0fd3c86f3c398963dd5eae6193 L

Joomla ha släppt Joomla 3.4

Med den kommer bl.a. stöd för att editera moduler i frontend på framsidan.
Även förbättringar av systemet och adminpanelen. Google reCAPTCHA har fått bättre inbyggt stöd.

Editering av moduler i frontend

Joomla 3.4 tar frontend-editering i Joomla till en helt ny nivå. Innan 3.4 kom så kunde man redan editera artiklar, mallar och globala inställnignar i frontend. Med i 3.4 kan man nu även editera moduler i frontend. Man behöver inte längre gå till backend för att ändra något innehåll i en modul eller editera en parameter. Detta är ytterligare ett steg i att göra Joomla! superenkelt att använda för innehållsredaktörer och sajt-byggare.

Google reCAPATCHA

Support för den nya Recapatcha betyder en snabbare och krångelfri upplevelse av att fylla i ett formulär för besökare på en Joomla-sajt utan att kompromissa om spam-skydd för administratörer. Bekräfta att man inte är en robot blir lika enkelt som att kryssa i en kyssruta för majoriteten av besökarna!

Composer-integration

I 3.3 releasen, introducerades kod från Joomla! Framework in i CMSet, men metoden som de var installerade i filsystemet med stämde inte överens med hur Composer installerar kod. I 3.4-releasen, har man integrerat Composer in i CMSet så att man kan hantera externa filer från t.ex. Joomla! Framework och PHPMailer.

Hopfällbar sidopanel

Joomla! 3.0 tillförde ett helt nytt bootstrap-utseende för Joomla!s administrativa vy och en av de största förbättringarna var en utökandet av användbar yta i Joomla! backend. Joomla! 3.4 tar detta ett steg till genom att göra sidomenyn för tillägg hopfällbar både för mobila användare och i fullskärmsläge. 

Beta-testning av tillägg

En till synes liten funktion som är riktad till tilläggsutvecklare, samt de av våra användare som älskar att testa på allt nytt, är den funktion som ger tilläggsutvecklare möjlighet att erbjuda en möjlighet att släppa versioner för alfa- och beta-testning till de användare som gillar att testa genom att märka upp tilläggen med nya parametrar.

Lättare kärna

Joomla! 3.4 är den första releasen som görs enligt den nya vägkartan och utvecklingsstrategin. Med dessa har Joomla!-projektet beslutat att skapa en lättare Joomla-kärna genom att ta bort funktioner och istället göra dem tillgängliga som installerbara tillägg. På så sätt kan sajtägarna själva besämma vilka funktioner de vill ha. 

 

Läs mer om Joomla 3.4 här: http://www.joomla.org/3/sv/

Joomla ha precis släppt sin sista uppdatering på plattformen 2.5. Version 2.5.28. 

Joomla upphör med sitt stöd för plattformen 2.5 den 31 december 2014.

Vad innebär detta?
Joomla slutar härmed att förse användare med buggfixar, systemuppdateringar och säkerhetsuppdateringar för plattformen 2.5.

Det är dags att börja planera för att migrera till Joomla 3.

Migrering
En migrering från 2.5.28 till 3.3.6 sker i flera steg. Man man migrerar först systemet och filerna. Därefter måste databasen uppdateras. Efter det måste man gå igenom alla plugin, komponenter och moduler. Endel får man byta ut och vissa går att uppgradera direkt. Layouten måste också kodas om för att fungera i Joomla 3. Efter migreringen kommer hemsidan och allt innehåll fungera som tidigare och inget försvinner.

Joomla 3 har en lite annorlunda adminmiljö än i 2.5. Det mesta fungerar på samma sätt men allt ser annorlunda ut och vissa saker har även bytt plats.

 

Kontakta oss på info@sibelle.se om ni behöver hjälp med er hemsidas migrering. Det kan även behövas en kortare utbildning i Joomla 3 för administratörer.

 

För att försäkra sig om att slippa intrång, systemkrascher eller buggar bör man hålla sin hemsida uppdaterad precis som ett operativsystem till datorn. Man kan se hemsidans systemversion efter att man loggat in på baksidan i Joomla med /administrator. Uppe i högra hörnet kan man se aktuell systemversion.

De flesta nya systemuppdateringar är till 90% säkerhetsuppdateringar då det bli vanligare och vanligare att attackera hemsidor och lägga in skadlig kod. Tyvärr struntar de flesta webbhotell i om din hemsida blir hackad. I de flesta fall blir kunderna inte ens meddelade. De anser att det är kundernas eget ansvar att hålla hemsidorna aktuella. En hackad hemsida är inte bara skadlig för era besökare utan även för dig som administratör.

På Gotland blåset det nästan jämt. Det påverkar ofta våra kunder. Det finns en ny bra vindkarta på nätet. Klicka på bilden. De olika färgerna representerar olika vindhastigheter.

Skarmavbild2345234

Vi på Sibelle älskar GoPro och har använt kamerorna i flera år. Nu har GoPro teamet släppt en ny kamera, GoPro Hero 4. En fantastisk kamera som filmar i 4K i 30 rutor per sekund. Alltså 3840x2160 pixlar. Här är mer info om kameran >>

Filmen nedanför är filmad med den nya kameran GoPro Hero 4. Se den gärna i fullskärm med 4K upplösning!

Joomla.org meddelar att arbetet med Joomla 2.5-serien avslutas i slutet av 2014. Detta kommer att markera slutet på stödet för denna serie. Joomla 2.5.28 kommer att blir den sista schemalagda underhållsversionen för Joomla 2.5. Därefter måste man migrera till Joomla 3 för att hålla sin hemsida uppdaterad och säker.

Kontakta oss om ni behöver hjälp med att uppdatera er Joomla.

Joomla är uppdaterat till 3.3.4 och 2.5 är nu uppe i 2.5.25. Uppdateringarna är säkerhetsuppdateringar och bugg fix. 

Kontakta oss om ni behöver hjälp med att uppdatera er Joomla.

 

Joomla är uppdaterat till 3.3.3 och 2.5 är nu uppe i 2.5.24. Uppdateringarna är säkerhetsuppdateringar och bugg fix. 

Kontakta oss om ni behöver hjälp med att uppdatera er Joomla.

Joomla 3.3 introducerar nya funktioner i CMSet såsom förbättrad lösenord hash och mikrodata "Rich Snippet". Koden är optimerad vilket medför prestandaförbättringar i hastighet och routingsystem genom den fortsatta omvandlingen av MooTools baserade JavaScript till jQuery.

Läs mer om uppdateringen här >>


security release

Joomla 2.5 har uppdaterats till 2.5.16 och Joomla 3 har uppdaterats till 3.2. Det är säkerhetsuppdateringar.
Hemsidor med tidigare versioner bör uppdateras så fort som möjligt för att hålla Joomla säker.

Uppdatera via adminsystemet eller manuellt via FTP.

 

Open the file

components/com_virtuemart/themes/default/templates/pages/shop.ask.tpl.php

(if "default" is the name of your theme.)

Open this in an editor, "select all" and delete it all.

This will remove the form, so it is impossible for the spam spider to fill it in. 

Now remove the link to the form.

Open

components/com_virtuemart/themes/default/templates/product_details/flypage.tpl.php

if you are using that flypage.

(the flypage is what VirtueMart calls the product detail page)

Now find line 43

$ask_seller

When you find it, you will see it is a full php tag, you need to remove it all. 

Save the page and upload it back to your site and you should find there is no more link.

Thats it, you will "never" get another spam again ;)

Google har släppt ett nytt verktyg/program för att skapa HTML5 animerade banners. Det går att ladda ner kostnadsfritt här: Google Web Designer

Google Web Designer


security release

Joomla 2.5 har uppdaterats till 2.5.14 och Joomla 3 har uppdaterats till 3.1.5. Det är säkerhetsuppdateringar.
Hemsidor med tidigare versioner bör uppdateras så fort som möjligt för att hålla Joomla säker.

Uppdatera via adminsystemet eller manuellt via FTP.

 


security release

Joomla 2.5 har uppdaterats till 2.5.11 och Joomla 3 har uppdaterats till 3.1.11. Det är uppdateringar som löser vissa problem med senaste uppdateringen 2.5.10 & 3.1.10 som nyss släpptes. De som redan uppdaterat till 2.5.10 & 3.1.10 kommer uppleva problem som nu är lösta i nästa version.
Hemsidor med tidigare versioner bör uppdateras så fort som möjligt för att hålla Joomla säker.

Uppdatera via adminsystemet eller manuellt via FTP. OBS! Om man uppdaterar via FTP måste man även köra en databas-uppdatering från systemet.

 


security release

Joomla 2.5 har uppdaterats till 2.5.10 och Joomla 3 har uppdaterats till 3.1.10. Det är säkerhetsuppdateringar.
Hemsidor med tidigare versioner bör uppdateras så fort som möjligt för att hålla Joomla säker.

Uppdatera via adminsystemet eller manuellt via FTP.

 


security release

Joomla 2.5 har uppdaterats till 2.5.8 och Joomla 3 har uppdaterats till 3.0.2. Det är säkerhetsuppdateringar.
Hemsidor med tidigare versioner bör uppdateras så fort som möjligt för att hålla Joomla säker.

Uppdatera via adminsystemet eller manuellt via FTP.

 

Step 1 – Open the Terminal.app

Either start typing Terminal in the Spotlight search, or goto Applications > Utilities > Terminal.

Step 2 – Open the host file

Open the hosts file by typing the following in the Terminal window:

sudo nano /private/etc/hosts

Type your user password when prompted.

Step 3 – Edit the hosts file

The hosts file contains some comments (lines starting with the # symbol), as well as some default hostname mappings (e.g. 127.0.0.1 – local host). Simply append your new mappings underneath the default ones.

Step 4 – Save the hosts file

When done editing the hosts file, press Ctrl O to save the file.

Press Enter on the filename prompt, and

Ctrl X to exit the editor.

Step 5 – Flush the DNS cache

You can use a simple Terminal command to flush the DNS cache, and have your host file changes take immediate effect. Using the open Terminal window, then the following command:

dscacheutil -flushcache

Your new mappings should now take effect.

Google släpper sin tredje uppdatering av Google Penguin som är en algoritm som straffar SEO och överoptimering av hemsidor. Den lanserades under våren 2012 för att ytterligare rensa bort hemsidor som fuskat sig till hög ranking på Google.

 

Joomla 3

Joomla 3.0 är släppt! Joomla 3.0 är nästa stora version av Joomla CMS.

Joomla 2.5 har långsiktig support (LTS) och stödet för den kommer att fortsätta tills strax efter utgivningen av Joomla 3.5 som är planerad till våren 2014. Man behöver inte migrera till Joomla 3.0 om man har en hemsida i Joomla 2.5.

Stödet för Joomla 1.5 avslutas strax efter utgivningen av Joomla 3.0. Joomla 1.5 har för närvarande bara stöd för säkerhetsuppdateringar och utvecklas inte längre.

Nya funktioner i Joomla 3:

 • Implementering av Twitter Bootstrap.
 • Responsive design för admin.
 • Ny frontende layout byggd med Twitter Bootstrap.
 • Uppdaterad layout Beez3.
 • Enkel trestegs installationsprocess.
 • PostgreSQL Driver. Möjlighet att använda PostgreSQL som databas.
 • PHP Memcached Driver.
 • JFeed för feed hantering istället för SimplePie.
 • Installation av språkpaket direkt från admin.
 • Gästanvändare som grupp från start.
 • Möjlighet att spara tomma artiklar.
 • Ny statistikmodul för admin.
 • Uppdaterad TinyMCE till version 3.5.6
 • Rensad på gammal oanvänd källkod, filer och databasfält.
 • Förbättringar av smart sök.
 • Förbättring av kodstadardisering och logik.
 • Uppdaterade testprogram för olika avdelningar i admin.
 • Uppdaterade testprogram för system i admin.
 • Större valfrihet i aktiva menyer i menymoduler.
 • Möjlighet att låta SEF plugin automatiskt sätta kanoniska adresser i head taggen.
 • Version 12.2 av Joomla platformen

Läs mer om nya Joomla 3 här >>

 


 

security release

Joomla 2.5 har uppdaterats till 2.5.7 som är en säkerhetsuppdatering. Företag med version 2.5.6 eller tidigare bör uppdatera så fort som möjligt för att hålla Joomla säker.

Uppdatera vis adminsystemet eller manuellt via FTP.

Mer information >>


security release

The Joomla Project is pleased to announce the immediate availability of Joomla 2.5.6. This release fixes several high-priority problems with version 2.5.5.

Det finns även en uppdatering för Joomla 1.5.26 som också bör prioriteras.

Mer information >>


Vi har uppgraderat till Adobe Creative Suite 6 här på Sibelle. Den nyaste programvaran för tryck, layout, web, film och design.

Läs mer om CS6 här >>

CS6


Wordpress 3.3 är släppt i skarp version. Se video.

SlideShowPro Director plugin för WordPress är släppt. Med detta plugin kan du infoga bilder och videoklipp från SlideShowPro Director på inlägg och sidor direkt i WordPress.

WordPress 3.1 är här! Väntan har varit lång då beta- och RC-perioden dragit ut på tiden för 3.1. Men nu är alltså WordPress 3.1 äntligen släppt. Denna nya version bjuder naturligtvis på ett par trevliga nyheter, några av dessa är:

 • Inläggsformat – en ny funktion för att enkelt bestämma vilket format ett inlägg ska ha, som i sin tur kan användas för att utforma olika delar av en webbplats med post_class()
 • Intern länkning – ny funktionalitet för att enkelt kunna länka till annat material på samma webbplats.
 • Extra adminmeny (Admin bar) – inte helt olikt den meny som finns på WordPress.com, denna är alltså synlig även på framsidan av webbplatsen som en menyrad överst på sidan.

Joomlas nya plattform 2.5 är släppt. Se video om den nedan.

Drupal har släppt en ny version. Här följer en liten video om nya Drupal 7.